POGREBNI GOVOR

pogrebni-govor

 
Pogrebni govor oziroma žalni govor na pogrebu oziroma na spominski slovesnosti je priložnost, da izpovemo vsem prisotnim, da je bila pokojna oseba posebna in edinstvena.

Z vsemi žalujočimi, si v trenutkih zadnjega slovesa delimo spomine na skupnega sopotnika, ki je vsakega od nas drugače obogatil. Ravno prava beseda lahko v teh najtežjih trenutkih vlije vsem žalujočim moč za prenašanje bolečine.

Morda se niti ne zavedamo, kakšen dar za svojce so poslednje besede, izrečene v čast pokojnemu. V ušesih in srcih lahko še dolgo odzvanjajo besede, kot so:

»Draga babi, s teboj mi je bil odmerjen najlepši čas in prostor pod soncem…«.
»Dragi stari ata, tvoja dediščina je tudi tvoja širina srca, predvsem pa zgled o dobroti …«.
»Draga mami, modrost tvoje duše je zapisana globoko v mojem srcu …«.
»Dragi oče, tvoje vzpodbude so me oblikovale v klenega moža…«.
»Draga sestra, svetloba, ki si nam jo dajala nas bo družila še naprej…«.
»Dragi stric, zate nikoli ni bilo nemogočih stvari…«.
»Draga prijateljica znala si gledati s srcem in dušo  in v nas zaznala tisto globlje in bistveno…«.

 
Ste ob izgubi ljubljene osebe obnemeli? Ste v zagati, kako napisati poslovilni pogrebni govor v slovo pokojnemu članu družine? Ne poznate nikogar, ki bi v imenu vaše družine prebral spominske besede v čast pokojnemu?
 
Naše poslanstvo je, da v imenu vaše družine ali v imenu delovnega kolektiva napišemo žalni pogrebni govor v slovo pokojnemu. Po vaši želji lahko pogrebni govor na pogrebu ali na spominski slovesnosti tudi preberemo.
 

Na pogrebni slovesnosti oziroma spominski slovesnosti so lahko predstavljeni  različni tipi žalnih govorov. Odločate se lahko med:
  • klasičnim nagovorom v obliki življenjepisa, v katerem se predstavi povzetek življenja pokojne osebe; nadalje se predstavi dosežke in mejnike v življenju pokojnika;
  • obujanjem spominov, ki predstavlja zelo oseben opis posebnih trenutkov  pokojne osebe. Spomin lahko počasti izpoved osebnega odnosa, ki jih nosi v srcu naročnik govora. Na smrt bližnjega ni nihče zares nikoli pripravljen. Morda mislimo, da smo, pa nismo. Ostane vrzel, ostane praznina, ostanejo pa tudi spomini in čustva;
  • poglobljenim razmišljanjem, ki vse navzoče spomni na minljivost. Ki nas spomni, da je življenje polno obratov in zasukov. Ko nas postavlja pred zid vprašanju o smislu življenja. Ko se z izgubo znajdemo na križpotju in ne vemo, kam naj gremo. Ko nas izguba prisili, da na svet pogledamo drugače, z večjo naklonjenostjo;
  • poezijo, ki počasti spomin na pokojno osebo na prav poseben način. Beseda odeta v poezijo, v kateri je  predstavljena pokojna oseba, doseže globine srca vseh navzočih na zadnji poti;
  • branjem poezije znanih avtorjev ali branje posebnih odlomkov oziroma besedil na pogrebni slovesnosti, ki na nevtralen način obogatijo s soočanjem neizogibnega.

 

Lepe besede in misli dajejo tolažbo žalujočim. Hkrati pa budijo upanje, da s smrtjo morda le ni vsega konec.

pocastimo_izpovemo_zahvalimo

Zakaj sploh pogrebni govor oziroma žalni nagovor?

Da častimo - da počastimo življenje umrlega, da počastimo ob tem
 tudi svojo minljivost in življenje, ki bi ga morali doumeti.
Da se izpovemo – da vsaj delno, z besedami izrazimo bolečino, ko se moramo sprijazniti s smrtjo in z njeno dokončnostjo.
Da se zahvalimo - da izrazimo hvaležnost za dneve, tedne in leta, ki so nam bila podarjena za skupno življenje.

veliko-ostaja

Pogrebni govor oziroma poslovilni govor je zaklad, ki nas poveže z umrlim, ko nas znova spomni na veličino njegovega duha in srca.


Čeprav nam je veliko vzeto,
veliko ostaja,
v spominih,
v stopinjah skupnih poti.